Miért fontosabb a beltéri levegő minősége, mint valaha

Köhögés, tüsszögés, allergia, álmosság, szemviszketés, légzési problémák. Beltéri levegőnk minősége a figyelem középpontjába került, mint még soha, mivel több időt töltünk bent, és az ilyen szellőzés és a tiszta levegő egyre fontosabbá válik.

Még a válság előtt időnk 90% -át bent töltöttük. Most, hogy az idő megnövekedett, és továbbra is fennállnak a levegőminőséggel kapcsolatos kihívások – a kívülről származó szennyező anyagok , az építőanyagok , lakberendezési tárgyak, tisztítószerek, festékek és penészgőzök szerves vegyületei továbbra is aggodalomra adnak okot.

Amint az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége rámutatott: „ Néhány szennyező anyag koncentrációja beltérben gyakran kétszer-ötször magasabb, mint a tipikus kültéri koncentráció. És ez nem tesz jót az egészségünknek. Az Egészségügyi Világszervezet a gyenge beltéri levegőminőséget a tüdőgyulladáshoz, agyvérzéshez, szívbetegségekhez és tüdőproblémákhoz, valamint az asztmához, a gyermekek körében leggyakoribb nem fertőző betegséghez köti.

Az alacsony levegőminőség befolyásolja a tanulást

Ezenkívül tanulmányok azt találták, hogy az alacsony levegőminőség és a rossz szellőzés csökkentheti a munkavállalók termelékenységét (bárhol is dolgozunk), alacsonyabb pontszámokat és hiányzásokat eredményezhet az iskolákban, és hozzájárulhat a beteg épületek szindrómájához.

Tehát mit tehetünk ez ellen? Nos, néhány országban, például Belgiumban, Németországban és Franciaországban kötelezően szabályozzák a VOC-ket az építési termékeknél. Például besorolva őket A + -tól C-osztályig Franciaországban.

Más országokban vannak olyan önkéntes kezdeményezések, mint az M1 Finnországban és az Indoor Climate Label Dániában, valamint az iskolák levegőminőségével kapcsolatos kezdeményezések, mint például a Greenguard Gold Certificate az Egyesült Államokban, és a beltéri levegő minőségének kötelező ellenőrzése a hat éven aluli gyermekek létesítményeiben, rekreációs központok , általános iskolák, főiskolák és középiskolák.

A beltéri levegő minősége (IAQ) szintén felemelkedett a nemzetközi politikai menetrendeken, az Európai Bizottság pedig most dolgozik az építési termékek és anyagok VOC- kibocsátásának harmonizált európai osztályozásán.

Ki kell kérni az épületek IAQ tanúsítványait

A beltéri levegő minősége már felkerült a Bizottság szint (ek) keretrendszerébe, amely az épületek fenntarthatóságát és a jólétre gyakorolt ​​hatását méri, és ezeket az információkat könnyen hozzáférhetővé teszi.

“A stratégia elsődleges célja, hogy egészséges lakást biztosítson az épületekben tartózkodóknak … kiszűrje a káros szennyező anyagokat … megakadályozza a beltéri anyagokból vagy tevékenységekből származó páratartalmat és szennyeződéseket … és olyan anyagokra összpontosítson, amelyek minimalizálják vagy elkerülik a belső levegőbe történő káros kibocsátást.” mondja a Bizottság.

Ezen túlmenően, a levegőszennyezés leküzdésére irányuló „Tiszta levegő mindenkinek” javaslatok 2019-es csomagjának részeként az Európai Parlament kötelezővé tette az összes új és felújított épület kötelező beltéri levegőminőségi tanúsítványának kiadását az EN 16798-1 szabványok és a WHO irányelvei alapján. .

A döntéshozók nem egyedül törekednek a beltéri levegő jobb minőségére. Egyre több új zöld épület minősítő rendszer veszi fel a levegőminőséget a „jólléti kritériumok” hosszú listájába, és a jó beltéri levegőért járó krediteket ad hozzá.

Az olyan elismert játékosok, mint a BREEAM, a LEED és a DGNB, a beltéri levegő minőségére helyezik a hangsúlyt, míg az újabb rendszerek, mint például a WELL, még jobban kihúzzák a belső jólét határait. A Living Building Challenge és a DECLARE címke például ragaszkodnak ahhoz, hogy csak olyan anyagokat használjanak, amelyek nem tartalmaznak semmilyen vegyi anyagot a Vörös Listán – a károsnak nevezett anyagok listáján.

Hogyan segíthet a Knauf Insulation

Ami a beltéri levegő minőségét illeti, a Knauf Insulation segíthet.

2009-ben felismertük a beltéri levegő minőségének fontosságát, amikor piacra dobtuk első ásványgyapot-sorozatunkat, az ECOSE Technology® technológiával, egy forradalmian új biológiai alapú kötőanyaggal.
Elsőként kaptuk az Eurofins Indoor Air Comfort Gold díjat ECOSE megoldásainkért. A Beltéri Air Comfort Gold Európa legátfogóbb címkéjének számít a VOC-k alacsony termékkibocsátásának ellenőrzésére. A tanúsítás egyesíti az összes kötelező európai előírást, a VOC-kibocsátásokra vonatkozó nagyszámú önkéntes címkét, valamint a LEED, WELL és BREEAM VOC követelményeit. Ez egyben a DGNB által elismert egyetlen szabvány, amely kimondja, hogy „az IAQ a mindent vagy semmit tényező marad”.
A internetes tájékoztatók megmutatja, hogy a megoldások kredit lehet elérni Green Building Rating Systems.

Eközben Európában a Supafil fúvó gyapjúnk vörös listán mentes, és mind az ECOSE-t tartalmazó ásványgyapotunk, mind pedig a Heraklith – féle gyapjú gyapotunk a német szövetségi kék angyal ökocímke követelményeinek megfelelő beltéri levegőminőségi előírásoknak felel meg.

Ha meg szeretné tudni, hogy a Knauf Insulation megoldások hogyan segíthetnek több Green Building Rating System pont megszerzésében – beleértve a beltéri levegő minőségét is -, kérje az alábbi LEED, BREEAM, DGNB vagy WELL dokumentumokat.

Forrás: knaufinsulation.com

Call Now Button